Hoppa till innehåll

Patientföreningarnas delaktighet viktig i planeringen av framtidens Norrtälje sjukhus

2024-05-17

Att ta del av behov, synpunkter och önskemål från såväl personal som patienter är en viktig del i förstudien för en om- och utbyggnad av Norrtälje sjukhus. ”Det är mycket värdefullt för oss att få in den kunskap och erfarenhet som patientföreningarna har” säger projektchef Moa Brismo.

Projektgruppen för förstudien för en om- och utbyggnad av Norrtälje sjukhus bjöd i veckan in patientföreningarna i Norrtälje kommun till ett informationsmöte. Projektchef Moa Brismo och huvudprojektledare Oscar Stein berättade om förstudiens förutsättningar och innehåll och representanterna för patientföreningarna ställde frågor och delade med sig av erfarenheter och synpunkter.

Viktigt att få tycka till tidigt

Intresset för hur ett framtida Norrtälje sjukhus kan se ut är stort ute i föreningarna, intygar Alf Samqvist från PRO, som säger att frågan tagits upp på föreningens möten.

Deltagarna uppskattade att få vara med och tycka till, även om det ännu inte finns ett beslut för ett genomförande av en om- och utbyggnad.

– Jag är jätteglad över att vi har blivit inbjudna. Det är viktigt att man får vara med och tycka till tidigt i projektet, säger Anita Andersson, från föreningen Norrtälje HjärtLung.

Gunnar Bergman från Norrtälje Parkinsonförening instämmer:

– Jag har aldrig varit med på något liknande tidigare, det är jätteintressant.

Arkitekturen uppskattad

Norrtälje sjukhus har en speciell och prisad arkitektur, något man tar hänsyn till i planeringen för en eventuell ut- och ombyggnad, förklarar Moa Brismo. Det innebär samtidigt en del utmaningar när det kommer till att skapa utrymmen enligt dagens standard.

– Det är trots allt roligt med ett sjukhus som inte bara är fyrkantiga klossar, säger Ewi-Britt Björk från Roslagens demensförening.

Ytterligare möten med patientföreningarna planeras längre fram i projektet.

Fakta om förstudien

Förstudien för en om- och utbyggnad av Norrtälje sjukhus bedrivs i samverkan mellan fastighetsförvaltarna Locum AB, Tiohundra och Sjukvård och omsorg i Norrtälje (​KSON). En gemensam vision för projektet är ”En hållbar plats för framtidens hälsa och sjukvård”. Förstudien är i ett tidigt skede, och inget beslut finns ännu om ett genomförande.
Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.